Nezávislý regionálny týždenník vám od 2. augusta v čísle 31 prináša

30.07.2005 Prešov

Na rane psičkári Ďalší boj s neplatičmi? Sme už zvyknutí na slovo neplatič, no v poslednom čase sa tento pojem vzťahuje už aj na ľudí, ktorí vlastnia psov....
Na rane psičkári
Ďalší boj s neplatičmi?
Sme už zvyknutí na slovo neplatič, no v poslednom čase sa tento pojem vzťahuje už aj na ľudí, ktorí vlastnia psov. Napríklad v Prešove je od minulého týždňa na väčšine vchodov panelákov alebo na vývesných tabuliach v blokoch, uverejnený zoznam majiteľov psov, ktorí za svojho miláčika platia.

V najbližšej dobe majú byť zoznamy kompletné a Mestský úrad verí, že sa takto od pohoršených susedov dozvedia, kto má doma psa za ktorého neplatí. Na otázku, či by ľudia ohlásili majiteľov, ktorý za psa neplatia, boli odpovede rôzne: „ Veď je to bondzovanie. “ alebo „ To je každého osobná vec. “ ... .

Show okolo múra
Primátor zabudol na dva roky fungujúce centrum
Prešov – Azda najdiskutovanejšou témou počas celého roka sú v Prešove problémy týkajúce sa neprispôsobivých občanov umiestnených v lokalite Stará Tehelňa. Po nedávnych deložáciách, či problémoch s plošticami sa táto lokalita dostala opäť na pretras v súvislosti so stavbou múra oddeľujúceho toto územie od priľahlého okolia.
Kým niektorí ho vnímajú ako prejav snahy o odčlenenie neprispôsobivých občanov od zvyšku mesta, čelní predstavitelia mesta hovoria o podpornej stavbe. „ Strhla sa okolo toho show, nijaký múr, ktorý by vytváral geto, by v Tehelni vyrásť nemal, “ uviedol primátor mesta Milan Benč. S múrom sa uvažovalo v súvislosti s úpravou kopca na Starej Tehelni. „ Z jednej strany je potrebné vyrovnať terén a múrom spevniť kopec, z druhej sa občania sťažujú na ochranu majetku. Zatiaľ stavbu múra pozastavíme, “ dodal M. Benč.
Obrovská kačica
Úprava okolia Starej Tehelne súvisí s pôvodnými investičnými zámermi v tejto lokalite, ktoré počítajú aj s výstavbou ihrísk a zariadení občianskej vybavenosti... ..

„ Žijem a žijem, “ hovorí 100-ročná Ema Mesznerová
Stále si upratuje sama
Prešov - „ Ďakujem šickym dookola, “ boli prvé slová Emy Mesznerovej, pri ktorých sa neubránila slzám dojatia, po prijatí gratulácií od predstaviteľov mesta i ostatných blahoželajúcich k jej krásnemu životnému jubileu. V utorok 26. júla sa totiž rodáčka z Nálepkova dožila sto rokov.
Ema Mesznerová pochádza z rodiny kováča, jej mama sa starala o domácnosť. Vydala sa ako 45-ročná, vychovala jedinú dcéru, pred 30-timi rokmi však ovdovela. Svoj život zasvätila hospodárskej oblasti a jej záľubami boli domáce práce a záhradkárčenie. „ Žijem a žijem, “ zhodnotila svoju dlhovekosť oslávenkyňa...

Policajti z Prešovského kraja najlepší
Trestná činnosť klesá
Prešov - Za prvý polrok tohto roka zaznamenali policajti na území Prešovského kraja 7 545 trestných činov. Pri porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to pokles o 457 trestných skutkov. Z uvedených prípadov sa podarilo objasniť 4 030. V celkovom hodnotení krajských riaditeľstiev polície v rámci celého Slovenska patrí prešovským policajtom prvé miesto.
Čo sa týka páchania trestných činov podľa druhu na prvom mieste je majetková kriminalita, nasleduje ekonomická trestná činnosť a na treťom mieste sú skutky násilnej povahy.
Krádeže stále v kurze
Najväčšiu časť trestných činov majetkovej povahy tvorili krádeže vlámaním. Páchatelia si najčastejšie vyberali rekreačné chaty, obchody, výkladné skrine, či byty. Tých bolo najviac vykradnutých v okrese Prešov (57). Nezaháľali ani autičkári...

Domováci v letných táboroch
Prešov - Krajská samospráva v tomto roku už po druhýkrát organizuje výchovno-rekreačné tábory pre deti s poruchami správania, z náhradnej rodinnej starostlivosti a pre deti s ťažkým zdravotným postihnutím. Prešovský samosprávny kraj (PSK) zabezpečuje organizovanie táborov a finančne na ne prispieva Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.
Počas leta v nich bude odpočívať viac ako 900 detí. Tie s ťažkým telesným postihnutím prežijú pekné prázdninové chvíle na Jahodnej pri Košiciach. V sedemdňových turnusoch sa tam vystriedajú od 9. augusta do 6. septembra. Pre deti s poruchami správania, respektíve z náhradnej rodinnej starostlivosti sú pripravené podobné pobyty v rekreačnom zariadení Zelený breh na Sigorde od 2. júla do 27. augusta...

Máte radi domácu klasiku?
Nová televízia a staršie filmy
Prešovský káblový operátor zaradil do svojej ponuky opäť nový filmový kanál. Ak mate radi české a slovenské filmy určite si prídete na svoje. Novú televíznu stanicu CS Film si môžete pozrieť ak ste abonentom káblovej televízie. Naladíte si ju na novom kanáli S 29, frekvencia 367.25 MHz. Od prvého augusta si môžete vychutnať československú filmovú klasiku ako aj novšie filmy. Aké napríklad? Námestie svätej Alžbety, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Kopytem sem, kopytem tam, Skřivánci na niti …

Týraná žena sa nevzdala
Príbeh ženy, ktorá už niekoľko rokov so svojimi štyroma deťmi uteká pred manželom, nie je na Slovensku ojedinelý. Pani Mária z Prešova našla odvahu a po rokoch týrania od svojho agresívneho muža odišla.
Vie čo znamená život v neustálom strachu, napätí a neistote, preto ženám radí, : „ Aby sa vzopreli osudu a nezľakli sa všetkých problémov, ktoré s tým súvisia! “ Po rokoch utekania a striedania podnájmov sa teraz...

Viac sa dočítate v týždenníku Novinky- každý utorok v predaji vo vašom novinovom stánku.
 

Vyberte región